Teruskan Pembacaan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages

Monday, 31 October 2011

KEM bersama Pelajar SK Jalan Kebun, Shah Alam

1. Tanggal 22 dan 23 oktober 2011 (sabtu dan ahad), aku diberi peluang oleh kawan2ku untuk menyertai KEM bagi pelajar2 Sek Keb Jalan Kebun, Shah Alam bertempat di Desa Selesa, Sungai Samak Tanjung Malim.. Kem tersebut disertai oleh 79 orang pelajar SKJK yang terdiri daripda pelbagai Unit Beruniform sekolah tersebut.






2. Kem ini adalah hak milik satu syarikat (Konsultant) yang diberi nama MHTWO Solution yang diberi tugas menguruskan kem tersebut. tugas yang diberikan kepadaku amat berat iaitu sebagai Ketua Fasilitator.. kadang2 aku rasa tak layak pegang jawatan ni... pengalaman pun seciput je...tak mampu aku nk handle kem ni dengan sebaik mungkin.. tapi semua fasi2 (5 lelaki 3 perempuan) sangat membantu dan banyak mengajar aku dalam kem ni... terutama kepada penyelaras knsultant iaitu Abg Hanif...

dari kiri : Kem Kom, Atuk, Fauzie dan aku.. Faisal x da lam gmbar,,hehe

2. Aktiviti pertama bagi Kem ni adalah mcm biasa iaitu ice breaking... bertempat di dalam dewan.. sebelum itu ada sesi penyerahan  oleh pihak Sekolah kepada Pengurusan Konsultant... Semasa ice breaking, memang agak meriah,, ajar diaorang buat salam,,, dan macam2 lagi.. besh...ajar kawad pun ada,,,hahaha



3. selepas aktiviti dalam dewan tersebut, kebanyakan aktiviti adalah bersifat out door xtvt... antara aktivitinya adalah, river tracking, obstacles, pasang khemah, solo nightwalk, kembara minda dan mcm2 lagi...

4. RIVER TRACKING
     - aktiviti ni paling diminati ramai pelajar dan juga faci2,,heheh... perjalanan sejauh 10km, 5km atas darat   dan 5km di sungai yg sangat laju arusnya,, tugas2 faci adalah mengawal keselamatan 79 orang pelajar tersebut... memang syok tgk gelagat diaorang... bagi mereka ini merupakan pengalaman kali pertama mereka melakukan River Tracking ini... diaorang ni sgt teruja.. hahah.. aku pun teruja jugak...hahah...





5. Pasang Khemah
        - Aktivit demo pasang khemah ni adalah perkara wajib bagi setiap ahli bdan beruniform sekolah.. malu la x reti pasang khemah.. aku maen bedal je pasang,,hahahah.. tunjuk pandai la konon..heheh... selepas demo, diaorang kene pasang sendiri khemah2 diaorang... kene buat perkampungan khemah lagi...


bersama Kem Kom dan Abg Hanif tunjuk cara pasang khemah



khemah da siap!!1.. sekarang giliran adik2 plak yerk...


suka sangat berjaya pasang khemah..


6. Kembara Minda
    - Kembara Minda merupakan permainan berkumpulan yg sangat mencabar dan sangat2 menyebabkan otak jadi STRES!!!,, btol x adik2?? hahaha.. satu kumpulan akan diberi satu batang lilin dan 5 batang mancis.. mereka harus ke checkpoint2 yang ditetapkan untuk dapatkan pengesahan faci,, tetapi mereka harus melindungi api lilin tersebut supaya tidak terpadam.. kalu padam guna mancis tapi kalau habis kena cari sorang faci iaitu Raja Rimba untuk dapatkan mancis tambahan.. tp memang stress aku tgk sume budak2 ni,,, sbb apa?? sbb akan ada 2 pengacau yg akan berusaha memadamkan lilin mereka.. iaitu aku dan Kem Kom..hahaha.. bila aku tgk diaorng mcm x kerjasama jaga lilin aku akan padamkan lilin itu..hahah.. kesian aku tk muka STRESS diaorg tu,..,,hahahhahha...

Pengacau yang dibenci ramai malam tersebut,,,hahahha

7. Solo NightWalk
       - Program ini sangat mencabar dan menguji keberanian peserta... semua peserta akan dibawa secara berkumpulan ke dalam hutan dan akan dilepaskan seorang demi seorang menuju jalan pulang,, tapi yang best nyer,,dalam perjalanan pulang tersebut akan disapa oleh satu makhluk iaitu 'pocong'... sapa pocong tu aku x tau,,hahahahhaha... memang kesian aku tgk,, mcm2 ragam ada.. ramai yg x nk jalan sorang2,, jalan dalam group,,, tu pun ada yang menjerit, menangis, melolong, yg jatuh terguling guling pun ada..hahahha... moral of da story,, jgn takut akan kewujudan mereka itu,, mereka juga makhluk ALLAH yg sama2 menumpang di bumi ini...=)


ramai budak2 kata yg ni 'pocong',, btol ka??? hahhaha


8. Obstacles
      - Aktiviti ni best jugak sbb mencabar fizikal peserta.. tugas aku dan faci2 baling mercun kt diaorang..hahhaha.. bagi gimik perang skit,,,, tujuan aktiviti ni nak tingkatkan daya tahan fizikal para peserta...=)...

9. Ini adalah antara serba sedikit aktiviti sepanjang KEM tersebut... KEM ni akan menjadi pengalaman pertama aku melibatkan pelajar sekolah rendah.. tapi senakal2 diaorg aku rase aku lg nakal kecik2 dulu..hahahahha... thanxx to all my friends yang sudi menerima aku sebagai faci dan memberi aku peluang dalam KEM ni.. sgt enjoy!!!.. yg bestnyer,, ada gaji..hehheheh....


bersama faci...

faci perempuan....


dengan Raja Rimba..


lepas mandi sungai...=)


macho beb!!!..hahaha

Final Piala Malaysia


1. Tarikh 29 hb Oktober 2011 (sabtu) merupakan hari yang bersejarah bagiku kerana itulah pertama kali aku menjejakkan kakiku ke dalam Stadium Malawati Shah Alam... tepat jam 3.15 pm aku dan geng2 peteh bertolak dari bumi Tanjung Malim ke Shah Alam menaiki kereta..

2. Dalam perjalanan, aku memang teruja melihat suasana kegairahan penyokong2 ganu kite.. ada datang dengan Bus, Kereta,,, tapi yg paling respect mereka semua kibaarkan bendera TERENGGANU!!!

3. Sebelum masuk dalam stadium, berlegar2 dulu diluar stadium,,, nak cari jersey,, tapi da x da size.. memang laku betul jersey Terengganu..hahha... last2 beli rambut je la... ni la hasilnya : jeng222...


4. dalam stadium.. perghhh!!! ramai sgt2 penyokong ganu.. lebih dari separuh stadium... memang teruja kot!!!.... berlari2 cari tempat duduk... tiket mahal kot.. RM 50 hinggit FAM cekik darah betul.. naseb baek de diskaun dr ganu...hahah... tp tket mahal pun, tempat duduk 'bersih' sgt2.. tgk kt bawah tu :



5. Macam tu seat RM 50...hahaha... tak patut betul.. tapi x pe,, semangat tu yang lagi penting,, sambil2 tunggu game start, amek la gmbar2 dulu.. gune henset je...hahahha...ni antara gambar2 dalam stadium :






6. tepat jam 8.45pm,, game start.. tengok match dengan setekun2nya..hahaha.. memang bestla bersorak2 dalam stadium...excited sangat2...ni gambar sebelum sepak mula.:


7. Gol pertama oleh Ashari memang bersorak sakan la geng2 aku,, melompat2 termasuk aku sendiri..hahah.. gembira beb!!!... pastu gol penyamaan oleh S.Kunalan... kesilapan oleh Sharbini.. memang kecewa gler la... x patut gol bola mudah mcm tu... tapi x pe, still ade harapan,,, tgk2 kene pulak satu lagi dengan Hai O.. bola mcm tu memang hebat la... aku kagum ngan Hai O ni,, 3 kali msuk final berturut2, juara & dapat buat gol plak tu... mahal la pasni...haha... tapi aku memang sedey gler la dgn kekalahan TERENGGANU ni..=(

8. Di luar stadium heboh skit,, penyokong N9 bakar bendera ganu,, memang lanyak la kene belasah.. orang da tengah kecewa campur panas jangan la bwat provokasi.. kang tak pasal2 kena.. geng2 ganu kene kawal emosi pasni... =)

9.  bagi Psukan TERENGGANU, cuba lagi tahun depan dan balas dendam pada Piala Sumbangsih tahun depan,,, Peteh Ganu Peteh!!!!!

10. Antara gambar2 kenangan di Stadium Malawati Shah Alam...
dengan tuan Kereta : Jo



kamal ledey


kt parking kereta



Gol2 dalam Final Piala Malaysia

video

Sunday, 30 October 2011

terlupa PASWORD lagi...

1.As Salam semua, terpaksa buat BLOg laen sbb terlupa PasWOrd..=(.... InsyaALLAH saye akan pastikan Blog ini akan terus dan tidak diganti dengan blog baru lagi..hehehe...

2. Tujuan Blog ini dibina semula adalah untuk berkongsi dengan anda semua tentang perjalanan hidupku sepanjang bernafas di muka bumi ini sebagai Hamba ALLAH SWT...