Teruskan Pembacaan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages

Wednesday, 6 November 2013

Danau Maninjau... Part 4

1. Post kali ni kesinambungan daripada lawatan ke Bukit Tinggi... ke Danau Maninjau... what is Danau?? Danau bermaksud Tasik,,, so.. Danau Maninjau = Tasik Maninjau...


Danau Maninjau

2. Gambar di atas ni diambil dari atas bukit... nak turun bawah sana kena lalu lekok 44.. lekok 44 tu maksudnya kena lalu 44 kali jalan liku 180 darjah... pergh.. pening kot,,, ada yang mabuk muntah.. haha...

kat atas ni ada kedai kopi... ada yang jual kain2.. murah2
 

belakang tu tengah borong kain tudung sulam tu..
 

bergambo puas2... haha..
bergambo lagi...

lagi lagi bergambo..

3. Lepas bergambo2 ni... mula la lalu jalan lekok 44 tu... sampai la di bawah sana nun...

ada sangkar ikan di danau ni
 

 
 

macam tasik kenyir...

4. Untuk pengetahuan semua... di pesisir danau meninjau ni la tempat lahir,,tempat tinggal Prof Hamka... Haji Abdul Malik Karim Amrullah ...


5. So next destination... ke rumah Buya Hamka...Part 5

Jam Gadang, Bukit Tinggi...Part 3

1. Ok... bersambung lagi post kali ini... sebelumnya dalam perjalanan ke Bukit Tinggi... post kali ni,, da sampai di Bukit Tinggi...

2. Bukit Tinggi di di kawasan pergunungan...kawasan tinggi... macam Cameron Highland.. sejuk dan nyaman... dalam hotel pun tak ada kipas,, air cond memang tak ada la...

3. Tiba di Bukit Tinggi hamper lewat petang,,, rehat di hotel dahulu... malamnya lepaking di Jam Gadang.... ramai orang berenjoy di kawasan sekitar tu...

Jam Gadang, Bukit Tinggi
4. "Gadang" tu maksudnya Besar... so jam gadang = jam besar...

Ramai penduduk lepaking di sini...

 
 
 

bersama GPK Petang,, En Fendi

 
Jam Gadang di siang hari
 
 
 

Bank Indonesia,, senibina minangkabau

5. So,, keesokan harinya agak padat,,,, kita ke  Danau Maninjau... Part 4 (klik)

Museum Minangkabau...Part 2

1. Next journey to Museum Minangkabau... tengok binaan rumah,,pakaian tradisional.. adat perkahwinan dan macam - macam lagi...


rombongan bergambar bersama

pakaian kawen minangkabau

tempat persandingan pasangan pengantin...

secocok dengan warna tu

pandangan luar museum

lokasi : padang panjang







2. sampai sini post kali ni... museum ni menerangkan kehidupan masyarakat minangkabau di Indonesia suatu ketika dahulu...


3. So next,,, kita ke mercu tanda Bukit Tinggi,,, Jam Gadang...Part 3



 

 
 

Melancong ke Bukit Tinggi Indonesia... Part 1

1. Salam dan selamat... sangat lama tidak diupdate blogku ini.. So,,kali ni nak share sikit pengalaman ke Bukit Tinggi, Indonesia...

2. Bertolak pada 1 hb 11 2103.. kumpul di LCCT jam 5.00 am... aku dgn GPK Petang, En Fendi pegi sekali... tunggu di rumahnya di Putrajaya... sementara nak tggu pukul 5.00 am tu aku tgok cinema dulu di GSC Alamanda...huhu.. THOR the dark world..

tunggu nak naik flight
3. Lebih kurang 1 jam.. tiba di airport minangkabau...rombongan 9 org.. ckgu2 dan family.. perkara pertama cari makan,,, masakan femes kat padang ni,, NASI PADANG... semua lauk akan dihidang,,, lauk yg diusik sahaja dikira... so,, alang2 da sentuh tu sila jilat sampai abis,,

cara dia bawak tu.. bertingket tingket tu,,

4. Next ke Puncak Kiambang... melihat keindahan alam ciptaan Ilahi..



Scene dr puncak kiambang.. nice
5. Ok... lupa nak bagitau,, perjalanan ni dari Padang ke Bukit Tinggi... airport di Padang,, Bukit Tinggi ni tempat tinggi la.. mcm Cameron Highland... sejuk.. next.. berhenti dan singgah di air terjun Lembah Anai.. air terjun tepi jalan..

Lembah Anai...
with  GPK Petang,,Mr Fendi

 6. Seterusnya,,perjalanan menuju ke Bukit Tinggi... pengembaraan berterusan dan singgah di Museum Minangkabau...Part 2