Teruskan Pembacaan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages

Wednesday, 13 February 2013

Sungai Kebat @ Kenyir

Salam,,,, baru balik dari tuisyen ni,,,,nak isi mase lapang,,nak berkongsi lah sikit pengalaman cuti raya cina 2013,,,,bercamping di Tasik Kenyir,,,,,tp nun jauh ke dalam tasik,,,dekat dengan taman negara,,, Sungai Kebat....

Macam biasa,,sebelum bertolak,,,singgah di markas Polis Marin dulu,,,, sekarang air sangat dalam,,,,jauh berbeza dengan musim banjir lepas,,,,, klik di sini untuk lihat perbezaan dengan gambar di bawah,,,




dua hari yg lepas

perjalanan ke sungai kebat ambik masa dalam  5 jam kalau naik house boat,,,dengan speedboat lebih kurang 50 minit,,,, akhirnya,,, sampai di Sungai Kebat,,,




Pemandangan di sekitar Sungai Kebat
kat kawasan ni memang terkenal bagi kaki pancing la,,,,, tempat yang natural bagi ikan2 besar,,hahha,,, tp nak gewang kurang menjadi,,,,musim2 air besar ni kaedah TAUT paling sesuai kita guna..

Biasanya hasil taut ni ikan baung & ikan toman la... umpan anak ikan keli..... kita sangkut di ranting2 pokok,,,kaedah ni tak menyalahi undang2 di kenyir,,,kat kenyir ni memukat memang salah,,,mancing pun mata kail tak boleh lebih dari 1....

gantung umpan di ranting pokok ni....tinggal la semalaman...
tapi yang tak beshnyer,,,,ade orang curi ikan tu,,,, senang2 je curi,,hahahha

Tomman (snake head fish)

hasil Taut
Sekian saje untuk kali ni,,bubbye




3 comments:

zaxx said...

bila agaknya dapat merasa mancing kt situ..heheh bawak aku bro..:)

topex3007 said...

hahhaha,,,,, kalu ko mancing,,memang dapat ar ikan,,,tp ikan jantan,,,hahahah... mai la ganu ni

Anis said...

wah... best nyer!!!!!